החלבון הינו גורם עיקרי בבניית השרירים. הוא מהווה 16% ממשקל גופינו ויש לו
חשיבות עליונה עבור גוף האדם ובפרט לספורטאים .
לחלבונים יש תפקידים רבים לגוף האדם כגון בניית הרקמות , ההורמונים , האנזימים ,
השיער והציפורניים . צריכת חלבונים נאותה מסייעת לתאי המוח בהעברה יעילה יותר של הפקודות .
ישנה אי ודאות לגבי כמות החלבון שיש לצרוך ביום . כמות החלבון משתנה לפי הגיל וסוג הפעילות שעוסקים בה . למשל לספורטאי מומלץ לצרוך 1.2 - 1.8 גרם חלבון לכל ק"ג משקל גוף בהתאם לסוג הפעילות שהוא עוסק בה .
במקרה של פעילות גופנית מוגברת מומלץ לצרוך 2.5 גרם חלבון לק"ג גוף .
חשוב מאוד לצרוך את החלבונים בתוך 45 דקות מסיום האימון, מכיוון שהגוף שואף תוך שעתיים לבנות שרירים כתגובה לאימון.
לאדם מבוגר שלא עוסק בפעילות גופנית הכמות המומלצת היא 0.8 גרם לק"ג משקל גוף .
קיימים שני סוגי חלבונים: חלבון מהחי וחלבון מהצומח . החלבון מהחי הוא בעל ערך ביולוגי גבוה יותר מאשר חלבון מהצומח .
בגבינת מוצרלה מחלב בופאלו קיימות כמויות גדולות מאוד של חלבון- 19 ג' ל- 100 מ"ל חלב , ובמי הגבינה במידה ושותים אותם תוך 30 - 60 דקות מרגע הכנתם יש יותר חלבונים .
לחלבון שבמי גבינה יש תועלת נוספת שהיא חיזוק המערכת החיסונית .
כמובן שכשאנו מלמדים הכנת גבינות בבית בתהליכים ביתיים ופשוטים , מתקבלות גבינות טריות עם ערך חלבונים גבוה וכמובן שאחרי תהליך הכנת הגבינות נותרים לנו מי הגבינה, שבהם יש ערך מאוד גבוה של חלבונים, דבר החיוני לספורטאים. את מי הגבינה ניתן לשתות או להכין מהם ריקוטה .
גם את מי הגבינה של גבינות צאן מומלץ לשתות מכיוון שיש בהם יש ערך חלבונים גבוה. ביוגורטים יש פי שניים מי גבינה מאשר בחלב . גם הריקוטה עשירה במי גבינה . היתרון של חלבון מי הגבינה הוא ספיגה מהירה בגוף ואם צורכים אותו עם חלבונים שהספיגה שלהם איטית השפעתו תהיה מועילה יותר.
100 מ"ל חלב כבשים מכילים 6 ג' חלבונים ,חלב פרה 3 ג' וחלב עזים 3.1 . החלבון שבחלב עזים מגביר את ספיגת האבץ .
מזונות בנוסף לגבינות וחלב המהווים מקור טוב לחלבונים הם סויה , עוף , דגים , בשר , ביצים , קטניות ,טחינה , אבוקדו . בתזונה מאוזנת יש לשלב אכילת חלבונים מן החי עם
חלבונים מן הצומח .
במידה ומגזימים בכמות אכילת החלבונים הם נהפכים לפחמימות או לשומנים . לעומת זאת במידה ולא אוכלים מספיק פחמימות ושומנים הגוף ישתמש בחלבונים כדי להפיק אנרגיה .
כדי לסייע לגוף בספיגה טובה של החלבונים מומלץ לחלק את צריכת החלבון לכמה מנות
ביום, כך נעודד את בניית מסת השריר וכמובן שמומלץ לשלב פעילות גופנית.
כמו כל אבות המזון שאנו צורכים , גם את החלבון צריך לדעת לצרוך בצורה מאוזנת.
חשיבות עליונה עבור גוף האדם ובפרט לספורטאים .
לחלבונים יש תפקידים רבים לגוף האדם כגון בניית הרקמות , ההורמונים , האנזימים ,
השיער והציפורניים . צריכת חלבונים נאותה מסייעת לתאי המוח בהעברה יעילה יותר של הפקודות .
ישנה אי ודאות לגבי כמות החלבון שיש לצרוך ביום . כמות החלבון משתנה לפי הגיל וסוג הפעילות שעוסקים בה . למשל לספורטאי מומלץ לצרוך 1.2 - 1.8 גרם חלבון לכל ק"ג משקל גוף בהתאם לסוג הפעילות שהוא עוסק בה .
במקרה של פעילות גופנית מוגברת מומלץ לצרוך 2.5 גרם חלבון לק"ג גוף .
חשוב מאוד לצרוך את החלבונים בתוך 45 דקות מסיום האימון, מכיוון שהגוף שואף תוך שעתיים לבנות שרירים כתגובה לאימון.
לאדם מבוגר שלא עוסק בפעילות גופנית הכמות המומלצת היא 0.8 גרם לק"ג משקל גוף .
קיימים שני סוגי חלבונים: חלבון מהחי וחלבון מהצומח . החלבון מהחי הוא בעל ערך ביולוגי גבוה יותר מאשר חלבון מהצומח .
בגבינת מוצרלה מחלב בופאלו קיימות כמויות גדולות מאוד של חלבון- 19 ג' ל- 100 מ"ל חלב , ובמי הגבינה במידה ושותים אותם תוך 30 - 60 דקות מרגע הכנתם יש יותר חלבונים .
לחלבון שבמי גבינה יש תועלת נוספת שהיא חיזוק המערכת החיסונית .
כמובן שכשאנו מלמדים הכנת גבינות בבית בתהליכים ביתיים ופשוטים , מתקבלות גבינות טריות עם ערך חלבונים גבוה וכמובן שאחרי תהליך הכנת הגבינות נותרים לנו מי הגבינה, שבהם יש ערך מאוד גבוה של חלבונים, דבר החיוני לספורטאים. את מי הגבינה ניתן לשתות או להכין מהם ריקוטה .
גם את מי הגבינה של גבינות צאן מומלץ לשתות מכיוון שיש בהם יש ערך חלבונים גבוה. ביוגורטים יש פי שניים מי גבינה מאשר בחלב . גם הריקוטה עשירה במי גבינה . היתרון של חלבון מי הגבינה הוא ספיגה מהירה בגוף ואם צורכים אותו עם חלבונים שהספיגה שלהם איטית השפעתו תהיה מועילה יותר.
100 מ"ל חלב כבשים מכילים 6 ג' חלבונים ,חלב פרה 3 ג' וחלב עזים 3.1 . החלבון שבחלב עזים מגביר את ספיגת האבץ .
מזונות בנוסף לגבינות וחלב המהווים מקור טוב לחלבונים הם סויה , עוף , דגים , בשר , ביצים , קטניות ,טחינה , אבוקדו . בתזונה מאוזנת יש לשלב אכילת חלבונים מן החי עם
חלבונים מן הצומח .
במידה ומגזימים בכמות אכילת החלבונים הם נהפכים לפחמימות או לשומנים . לעומת זאת במידה ולא אוכלים מספיק פחמימות ושומנים הגוף ישתמש בחלבונים כדי להפיק אנרגיה .
כדי לסייע לגוף בספיגה טובה של החלבונים מומלץ לחלק את צריכת החלבון לכמה מנות
ביום, כך נעודד את בניית מסת השריר וכמובן שמומלץ לשלב פעילות גופנית.
כמו כל אבות המזון שאנו צורכים , גם את החלבון צריך לדעת לצרוך בצורה מאוזנת.